Om Lasse

Lasse (Lars, Anders) Andréasson föddes 1924 i Annedal och bodde under hela sin uppväxt i Göteborg. Långa sommarlov tillbringade Lasse och hans bror Olle i Munkedalshamn. Tiden i Munkedal betydde mycket för Lasse under hela livet Måleri och teckning var tidigt ett stort intresse. Redan i Göteborg gick han kurser på Valand. Efter studentexamen kom Lasse till Uppsala för att läsa vidare på universitetet. Studier varvades med arbete på Uppsala Ekeby. Snart tog längtan till måleri och färg överhand och Lasse sökte och kom in på Konstfack i Stockholm. Konstfack i slutet på 40- talet var något annat än idag. Under sin tid på Konstfack liftade Lasse flera gånger till Paris där han målade och tecknade. Ett Paris som var navet i Europas konstliv efter kriget. Lasse stannade i Stockholm efter åren på Konstfack där han varvade måleriet, tecknandet och skulpturandet med lärarjobb.

I slutet på 50- talet utlystes en av de första stora öppna utsmycknings tävlingarna för konstnärer – en gigantisk väggmålning i det nybyggda Åkeshovsbadet. Lasse berättade om hur han förberedde sitt förslag i materialrummet bredvid teckningssalern på skolan där han arbetade och hur han inte vågade vara kvar på Liljevalchs konsthall när förslagen visades. Han vann tävlingen. En dag på väg över Tranebergsbron till arbetet med väggmålningen råkade han ut för en trfikolycka. Han skadades allvarligt och fick tillbringa lång tid på sjukhus med skallskador och en skadad högeraxel. Skadorna gjorde Lasses höra arm och hand nästan obrukbar. Han fick sakta börja träna för att kunna använda armen igen. Efter ett års fördröjning färdigställde han väggmålningen till invigningen av Åkeshovsbadet 1959.

Lasses första separatutställning i Stockholm hade han 1964 på Konstnärshuset. Då visade han främst temperamåleri, som kom att bli hans mest älskade material. Lasse började arbeta mycket med textil, stora fria tredimensionella bilder, reliefer och textilskulpturer. Även trä och brons blev material han arbetade med. Lasse träffade Staffan Hallström och de inledde ett nära samarbete soatt göra stationen i Masmo med sina spelkort och Gustav Vasav intåg i Stcoholm. ”Ta ned solen i tunnelbanan” var mottot. De gjorde scenografi till Dramatens upssättning av Brecht ́s Mutter Courage, de färgsatte byggnader som t.ex värmeverket i Akalla och Lidingö bron. De hade gemensamma utställningar, debatterade glatt alla möjliga och omöjliga frågor ja, sammarbetet var så tätt att de ofta målade på samma bilder och det är ibland svårt att se vem som gjort vad.

Redan på 60- talet blev Lasse erbjuden lärarjobb inom Färg och Form på Konstfack. Där trivdes han med eleverna och kollegorna och kom att stanna fram till sin pensionering. Lasse var en engagerad lärare, älskad av eleverna och med en förmåga att få människor att utvecklas. Förutom lärarjobb på Konstfack och Gerlesborgsskolan fortsatte Lasse sitt eget konstnärligt arbete. På äldre dar så flyttade Lasse till Gerlesborg och till sitt älskade Bohuslän.
Lasse Andréasson har haft många separat utställningar och flera stora offentliga uppdrag. Lasse finns idag representerad på Nationalmuseum, Moderna Museet mfl.